Házi majonéz
Hogy miért használjunk házi majonézt? Egyrészt mert pillanatok alatt megvan, másrészt az a 2-3 hozzávaló ami kell hozzá olyan, ami minden háztartásban megtalálható.
De ami ennél is fontosabb a ketogén diétánál, hogy nem lesz benne tartósítószer, hozzáadott cukor.
Ha megnézzük a bolti majonézeket, sajnos a Hellmains majonéz egyes fajtáin kvül szinte mindegyik tartalmaz cukrot.
Ami előny, az egy kicsit hátrány is lehet, hogy nem tudjuk eltartani hetekig, mint a boltit, hisz ebben nincs tartósítószer. Viszont annyira hamar megvan, és legalább ezzel nem viszünk be felesleges mű dolgokat, ha magunk készítjük frissen. Amikor elkészül a majonéz, egyből fogyaszthatjuk persze, de ha tárolni szeretnénk, akkor először 4-5 órán keresztül tartsuk szobahőmérsékleten, hogy a majonézben lévő savak a tojás sárgájában lévő esetleges baktériumokat elpusztítsa, ezután tegyük csak hűtőbe. Ezután viszont ne hagyjuk 8 óránál tovább hűtés nélkül.
Hűtőben egyébként 1 hétig tudjuk tárolni biztonságosan.
Hozzávalók:
- 240 ml olíva olaj vagy olvasztott kókuszzsír
- 1 db tojás
- pici só
- pár csepp, kb 15 ml citromlé
Elkészítés:
- Aprítógépbe teszünk 1 db tojást és egy kevés tetszés szerinti olajat. Ha nincs aprítógép, tehetjük egy pohárba és botmixerrel vagy a hagyományos kis konyhai robotgép egyik lapátját használva pár másodpercig keverjük.
- Ezután hozzáadjuk a csipetnyi citromlevet, és most elkezdjük keverni, miközben mindig csak egy nagyon pici olajat csurgatunk hozzá, egészen addig, amíg a kellő színt, állagot el nem érjük.