Sűrített tej házilag
Ketó előtt soha nem volt szükségem sűrített tejre, mert semmihez nem használtam, viszont amióta figyelek arra hogy ne legyen az ételeimben hozzáadott cukor egyáltalán, és CH-ban szegény jó zsírokban gazdag ételeket fogyasszak, azóta nagy segítség, ha van a hűtőben egy kis sűrített tej. Szuperül működik desszerkrémek készítésénél, keverhetünk ki krémesebb fagylaltot, de tökéletes tejes édesítő kávéhoz, kakaóhoz is.
Hozzávalók:
- 1 db (400 ml) kókuszktejkonzerv (figyeljünk arra hogy a zsírosabb, és ne cukrozott legyen)
- 100 gr Stevia-eritryt
Elkészítés:
- Egy lábasba beletöltjük a konzervtejet és az édesítőt. Olyan edényt válasszunk a főzéshez, ami legalább kétszer akkora, mint amibe a kókusztej beleférne, azért, hogy amikor elkezd a tej habosodva felforrni, ne fusson ki a az edényből.
- Ha felforrt a tej, vegyük le a lángot alatta takarékra annyira, hogy a tej éppen csak gyöngyözzön.
- Addig főzzük így, amíg el nem párolog róla a velesleges víz,és be nem sűrűsödik.
- Ezután a habot leszedjük a tetejéről (ez a hab kávéba nagyon finom, de ha bennehagynánk a tejben, akkor valami furcsa állagot venne fel), és üvegbe töltjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni majd hűtőbe tesszük.
Az elején még csak egy sűrűbb folyadék, de majd a hűtéstől krémesebb állagot vesz fel.
Hűtőben 3 napig eláll.