Karfiol alapú pizza
Mint mindenki, én is nagyon szeretem a pizzát, viszont azt határozottan nem kedvelem benne, hogy csak keveset lehet belőle enni, mert ha az ember megeszik egy egész hatalmas pizzát, a kalóriaszámláló az egekbe szökik. Ez egy jó módszer arra, hogy a pizzatészta alapot helyettesítsem. Sajnos egy picit macerás, de a végeredmény nagyon finom és laktató, glutén-mentes pizza.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej Karfiol
- 2 db Tojás
- 1 kk Oregánó
- ízlés szerint Bazsalikom
- 1 kk Fokhagymapor
- 2 teáskanál Pizzaszósz
- 50 dkg Mozzarella pizza mozzarella reszelve
- 1 közepes db Paradicsom
- 15 g Parmezán sajt reszelve
Elkészítés:
- A karfiolt megmossuk, felszeleteljük apróbb darabokra és egy robotgépbe helyezzük és ledaráljuk, amíg finom szemcsés nem lesz, picit a rizsre kell hajazzon.
- Egy mikrózható tálba tesszük, majd 8 percig főzzük benne, időnként megkavargatva. Majd hagyjuk állni 10 percig.
- A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
- Ha kihűlt a karfiol, papírtörlővel felitatjuk egy picit a nedvességet belőle, mert az van bőven, de megtehetjük, hogy textílián keresztül csöpögtetjük le és szárítjuk ki, amennyire csak lehet.
- Ezután hozzákeverjük a mozzarella felét, a tojást és a fűszereket.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és egy nagy korongot formálunk belőle. Körülbelül 15 percre betesszük a sütőbe, vagy amíg picit megbarnul (nem baj, ha a széle kicsit megsül).
- Sütőből kivéve, megkenjük a pizzaszósszal, rászórjuk a maradék mozzarellát, paradicsomszeletek rakunk rá (meg, amit még megkívánunk hirtelen), és a legvégén a reszelt parmezánt.
- Visszatesszük a sütőbe és körülbelül még 5-10 percet sütjük, hogy a sajt megolvadjon rajta. (Ha a sütőnek van grill fokozata, akkor azt a legjobb használni ilyenkor.)
- Sütőből kivéve, hagyjuk hűlni még egy keveset, körülbelül 10-15 percet, mert melegen még nagyon szétesős.