"IKEÁS" svéd mandulatorta
Hozzávalók:
Tészta
- 4 tojás fehérje
- 50g Stevia-eritrit
- 135g mandula liszt
Krém
- 4 tojás sárgája
- 50g Stevia - eritrit (barmilyen édesítő)
- 1 kk vanillia aroma
- 120 ml habtejszín
- 50g szeletelt mandula
- 115g vaj
Hozzávalók:
- A krémhez a tojás sárgákat összekevertem a vanillia aromával és a édesítővel.
- Egy kis lábosban a habtejszínt feltesszük melegíteni nem kell forralni csak hogy majdnem forró legyen.
- Apránként adagolva hozzáöntjük a tojásos masszához a meleg habtejszínt közben kevergetjük.
- Utanna visszaöntjük a lábosba és kis lángon kevergetjük amig besürösödik. Kb 5-6 perc.
- Kiöntjük egy tálba és letakarjuk frissen tartó fóliával úgy hogy a kremhez is hozzá érjen hogy ne börösödjön be.
- Félre tesszük hülni.
- Egy serpenyőben megpirítjuk a mandula szeleteket.
- A tésztához a tojás fehérjéket csipet sóval felverem a felénél beleszorjuk az édesítőt és tovább verjük.
- Bellekrverjük a mandulalisztet majd elfelezzük a tésztát és külön 18 cm-es tortaformában 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
- Ha megsültek hagyjuk kihűlni őket.
A krémhez a vajat habverővel kikeverjük és beleöntjük a kihült tojásos masszánkat,jól összekeverjük.
Utánna betöltjük a tortánkat és a külsejét is megkenjük a krémmel majd megszórjuk a piritott mandula szeletetekkel.