2022. jan 22.

Hagymás tejfölös chips

írta: cukornita
Hagymás tejfölös chips

Létezik a földön aki nem szereti a rágcsálnivalókat? Popcorn,ropi na és a mindenféle ízesétésű chipsek...

Alacsony CH diétában egyik sem megengedett, viszont találtam a neten erre is egy ropogtatni való alternatívát.

Ezt a finom hagymás tejfeles házi chipset használhatjuk csak úgy egy kis snacknek, ugyanakkor tökéletes egy kis mártogatóssal előételnek, vagy egy krémleves mellé ropogtatni crouton helyett.

 chips.jpg

Hozzávalók:

  • 300 gr reszelt sajt 
  • 15 gr Vaj
  • 1 Tojás
  • 40 gr Tejföl
  • 75 gr Mandula liszt
  • 1/2 teáskanál Fokhagyma por
  • 1/2 teáskanál Hagyma por
  • 1/2 teáskanál mustármag por
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál Apritott chives

A hozzávalók közül az eredeti recept mozarella sajtot írt, de én már próbáltam cheddarral, ementálival is, azokkal is működik.

A hozzávalók listáról a teáskanállal kimért fűszerek közül ha nincs otthon valami, nyugodtan kihagyható, az állagon ezek nem változtatnak, csakis az ízénél van jelentősége. Én pl nem használok mustárport, viszont szoktam bele rakni 1 kiskanálnyi sörélesztőt, mert az olyan finom krékeres ízt ad neki.

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a sütőt 180 'C-ra 
  2. A reszelt mozarellát és a vajat tegyük egy tálba és mikróban 1-2 perc alatt olvasszuk össze őket
  3. Kivéve a mikróból tegyük aprítógépbe és  jól keverjük át, hogy teljesen egynemű legyen
  4. Keverjük hozzá a tejfölt és a tojást is
  5. Adjuk hozzá a mandula lisztet, fokhagymaport,hagymaport,mustárport, és sót, majd mikor ez kész, mehet hozzá az apróra vágott chive is,de ezt már csak spatulával keverjük hozzá. Egy szilikonos spatula segítségével a tál oldaláról is igazítsuk a masszát a tál közepére amennyire csak lehet egy kupacba.
  6. Tegyük a tálat a hűtőbe pihentetni.
  7. Amíg a tésztánk pihen, előkészítjünk két darab sütópapírt, azaz olajjal megkenjük mindkét papír egy - egy oldalát, vagy olajspray segítségével olajozzuk.Az olaj segít abban, hogy a tészta ne ragadjon annyira a papírhoz, valamint a chips sütésénél is jó kis ropogós felületet ad majd.
  8. Ha jól lehült a tésztánk, picit szilárdult is,  tegyük a két olajozott sütőpapír közé és egy nyujtófa segítségével (a két papír között) nyújtsuk vékony lappá.
  9. Ezután lehúzzuk a tészta lap tetejéről a felső sütőpapírt, és derelyevágóval háromszögekre vágjuk. A mikéntje a videóban jól látható.
  10. Ezután így ahogy van, papírostól tegyük egy sütőlapra .
  11. Most berakhatjuk az előmelegített sütőbe és 8-10 percig sütjük, amíg a szélek megbarnulnak kicsit.
  12. Most szedjük ki a tepsit, és a korábban bevagdosott csíkok mentén újra menjünk át a derelyevágóval. Óvatosan forgassuk meg a háromszögeket, és 4-5 percre ismét toljuk a sütőbe.

Picit babrásnak tűnik első olvasatra, de egyébként elég egyszerű, és gyorsabb is volt az elkészítése, mint gondoltam.

Egy kis videós segítség az elkészítéshez:

Chips variációk:

Tejfölös cheddar sajtos chips

A mozarellát cseréljük le reszelt cheddar sajtra és kimaradhat a chives

Mexikói tortilla chips

Felejtsük el a mustár port, helyette tehetünk egy kis cumint, vagy valami  mexikói  fűszerkeveréket.Ebből is kimaradhat a chives.

Magyaros chips

Tehetünk a tésztához egy kis paprikát vagy házi paprikás fűszerkeveréket.

Szólj hozzá

köret mandula hidegkaja lowcarb sós nasi keto