Hagymás tejfölös chips
Létezik a földön aki nem szereti a rágcsálnivalókat? Popcorn,ropi na és a mindenféle ízesétésű chipsek...
Alacsony CH diétában egyik sem megengedett, viszont találtam a neten erre is egy ropogtatni való alternatívát.
Ezt a finom hagymás tejfeles házi chipset használhatjuk csak úgy egy kis snacknek, ugyanakkor tökéletes egy kis mártogatóssal előételnek, vagy egy krémleves mellé ropogtatni crouton helyett.
Hozzávalók:
- 300 gr reszelt sajt
- 15 gr Vaj
- 1 Tojás
- 40 gr Tejföl
- 75 gr Mandula liszt
- 1/2 teáskanál Fokhagyma por
- 1/2 teáskanál Hagyma por
- 1/2 teáskanál mustármag por
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál Apritott chives
A hozzávalók közül az eredeti recept mozarella sajtot írt, de én már próbáltam cheddarral, ementálival is, azokkal is működik.
A hozzávalók listáról a teáskanállal kimért fűszerek közül ha nincs otthon valami, nyugodtan kihagyható, az állagon ezek nem változtatnak, csakis az ízénél van jelentősége. Én pl nem használok mustárport, viszont szoktam bele rakni 1 kiskanálnyi sörélesztőt, mert az olyan finom krékeres ízt ad neki.
Elkészítés:
- Melegítsük fel a sütőt 180 'C-ra
- A reszelt mozarellát és a vajat tegyük egy tálba és mikróban 1-2 perc alatt olvasszuk össze őket
- Kivéve a mikróból tegyük aprítógépbe és jól keverjük át, hogy teljesen egynemű legyen
- Keverjük hozzá a tejfölt és a tojást is
- Adjuk hozzá a mandula lisztet, fokhagymaport,hagymaport,mustárport, és sót, majd mikor ez kész, mehet hozzá az apróra vágott chive is,de ezt már csak spatulával keverjük hozzá. Egy szilikonos spatula segítségével a tál oldaláról is igazítsuk a masszát a tál közepére amennyire csak lehet egy kupacba.
- Tegyük a tálat a hűtőbe pihentetni.
- Amíg a tésztánk pihen, előkészítjünk két darab sütópapírt, azaz olajjal megkenjük mindkét papír egy - egy oldalát, vagy olajspray segítségével olajozzuk.Az olaj segít abban, hogy a tészta ne ragadjon annyira a papírhoz, valamint a chips sütésénél is jó kis ropogós felületet ad majd.
- Ha jól lehült a tésztánk, picit szilárdult is, tegyük a két olajozott sütőpapír közé és egy nyujtófa segítségével (a két papír között) nyújtsuk vékony lappá.
- Ezután lehúzzuk a tészta lap tetejéről a felső sütőpapírt, és derelyevágóval háromszögekre vágjuk. A mikéntje a videóban jól látható.
- Ezután így ahogy van, papírostól tegyük egy sütőlapra .
- Most berakhatjuk az előmelegített sütőbe és 8-10 percig sütjük, amíg a szélek megbarnulnak kicsit.
- Most szedjük ki a tepsit, és a korábban bevagdosott csíkok mentén újra menjünk át a derelyevágóval. Óvatosan forgassuk meg a háromszögeket, és 4-5 percre ismét toljuk a sütőbe.
Picit babrásnak tűnik első olvasatra, de egyébként elég egyszerű, és gyorsabb is volt az elkészítése, mint gondoltam.
Egy kis videós segítség az elkészítéshez:
Chips variációk:
Tejfölös cheddar sajtos chips
A mozarellát cseréljük le reszelt cheddar sajtra és kimaradhat a chives
Mexikói tortilla chips
Felejtsük el a mustár port, helyette tehetünk egy kis cumint, vagy valami mexikói fűszerkeveréket.Ebből is kimaradhat a chives.
Magyaros chips
Tehetünk a tésztához egy kis paprikát vagy házi paprikás fűszerkeveréket.